20 september 2013

Willem van Oranje waakt weer over het dorp

Met het plaatsen van ‘historische borden’ heeft de gemeente Ouderkerk het startsein gegeven voor de viering van het 750-jarig bestaan van Ouderkerk aan den IJssel. Eerder al werden in het dorp banieren opgehangen.

Het wapen van Willem van Oranje op de IJsseldijk West.

Het wapen van Willem van Oranje aan de IJsseldijk West. Soortgelijke borden zijn geplaatst op de Kerkweg (bij de N210) en op de IJsseldijk Noord ter hoogte van de Schanspolder.

De borden zijn een verwijzing naar het jaar 1552. Toen adviseerde prins Willem van Oranje, die ook ‘heer van de Lek’ en daarmee ‘heer van Ouderkerk’ was, de dorpen die onder zijn gezag vielen zijn wapen bij de toegangswegen te plaatsen. Dat moest voorkomen dat zijn soldaten zich schuldig zouden maken aan ongeremde braspartijen, plunderingen en verkrachtingen.
Willem was in die tijd overste in het leger van keizer Karel V.

Standbeeld van Willem van Oranje in Den Haag.

In dat jaar was Ouderkerk al bijna 300 jaar oud; de eerste vermelding van het dorp dateert uit 1263.

750 jaar Ouderkerk aan den IJssel