23 augustus 2013

Burgernet eindelijk ook in Ouderkerk

Het heeft even geduurd, maar Burgernet start nu ook in de gemeente Ouderkerk. 10 oktober geeft de gemeenteraad het officiële startsein. Met Burgernet kunnen burgers de politie helpen bij het opsporen van verdachte of vermiste personen.

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen gemeente, politie, bewoners en ondernemers om samen te werken aan de veiligheid en leefbaarheid in eigen buurt. Daarnaast kan de gemeente via Burgernet haar inwoners waarschuwen voor incidenten die van invloed zijn op de volksgezondheid of openbare orde zoals gevaarlijk zwemwater of een plotselinge wegafsluiting.

Met Burgernet worden bewoners door de politie(meldkamer) via telefoon, sms of e-mail in hun woon- en werkomgeving direct betrokken bij het vinden van bijvoorbeeld verdachte personen of voertuigen. Na een melding ontvangen de Burgernetdeelnemers een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per sms of e-mail met het verzoek uit te kijken en de politie te bellen wanneer zij iets hebben gezien. Zo helpen zij direct bij de opsporing van daders, een voertuig of een vermist kind. Alle deelnemers ontvangen na afloop van de Burgernetactie een bericht over de resultaten.

De PvdA vroeg in 2011 al waarom Ouderkerk niet was aangesloten bij Burgernet, anders dan andere Krimpenerwaardgemeenten. Het antwoord van het college was toen dat het ‘te duur’ zou zijn. Wij zijn blij dat het inzicht dat aansluiting wenselijk is, eindelijk bij de gemeente blijkt te zijn doorgedrongen.

Inschrijven voor deelname aan Burgernet kan op www.burgernet.nl. In het gemeentehuis zijn ook inschrijfformulieren beschikbaar.

Bron: Gemeente Ouderkerk, 23 augustus 2013