31 oktober 2013

Gemeente doet niet mee aan koehandel in silo-soap

De gemeente Ouderkerk weigert in te gaan op het aanbod van veefokker Arjan Pons uit Gouderak om een van zijn prijskoeien, Samantha, af te staan als onderpand. Pons wil zo voorkomen dat de gemeente zijn bedrijf per executie laat verkopen.

De gemeente wil de boedel verkopen omdat Pons weigert de kosten te betalen van het weghalen van zijn illegale voedersilo’s, vorig jaar april. Het gaat om ongeveer 30.000 euro. Samantha zou 50.000 euro waard zijn. De waarde van het bedrijf wordt geschat op 2,1 miljoen euro.

Pons en de gemeente stonden woensdag voor de zoveelste keer tegenover elkaar bij de rechter, dit keer de kortgedingrechter. Pons wil de executieveiling, gepland voor 11 november, voorkomen. De rechter doet 7 november uitspraak.

De raadsman van de gemeente weigerde in te gaan op de koehandel en suggereerde dat Pons Samantha maar beter zelf kan verkopen. Van de opbrengst kan hij dan de door de gemeente gemaakte kosten betalen.

Het weghalen van de silo’s is een gevolg van een uitspraak van de Raad van State. Die kwam op 11 april 2012 na een slepende rechtsgang langs verschillende rechters tot het oordeel dat de gemeente terecht een vergunning had geweigerd voor de silo’s. Behalve de silo’s heeft Pons ook zonder vergunning een afrit van de dijk naar zijn perceel aangebracht. Ook die moet hij van de gemeente verwijderen.

De illegale plaatsing van de silo’s was in maart 2008 aanleiding voor de PvdA, gesteund door SGP en CDA, om in de gemeenteraad een motie in te dienen om altijd handhavend op te treden tegen bouwwerken waarvoor geen vergunning is aangevraagd. Het college nam die motie over.

Lees ook:
Gemeente Ouderkerk weigert koe veefokker (Het Kontakt, 5 november 2013)
Ouderkerk wil geen koe als onderpand (Reformatorisch Dagblad, 1 november 2013)
Gemeente accepteert koe Pons niet (Melkvee.nl, 31 oktober 2013)
Agrariër in het nauw (AD Gouda, 31 oktober 2013)

Foto:
Verwijdering van de illegaal geplaatste en te hoge veevoedersilo’s op 25 april 2012. (Foto: Floris Bakker/Het Kontakt)