17 december 2013

‘Kans reëel dat Geerestein behouden blijft’

Zorgcentrum Geerestein in Ouderkerk aan den IJssel heeft een roerig jaar achter de rug. Toen Zorgpartners Midden-Holland in augustus bekendmaakte dat de verzorg- en verpleegafdeling in 2014 gaat sluiten, sloeg dat in als een bom in het dorp.

Inmiddels heerst er enige berusting, bij zowel het personeel als de bewoners die nog wonen in Geerestein. Veel zijn dat er niet meer. “Ik verwacht op 31 december hier nog negen bewoners te hebben”, vertelt directeur Joke van Straaten. “Dan zijn er 31 ouderen verhuisd naar andere zorgcentra hier in de regio.”

De snelheid waarin dat is gebeurd heeft Van Straaten verrast. “Na de aankondiging van de sluiting hebben we de wensen van al onze bewoners geïnventariseerd. Ze konden aangeven waar ze naar toe wilden. Wij zijn vervolgens gaan informeren of er plek voor ze was. Dat we in zo’n korte tijd voor zoveel mensen een plek hebben kunnen regelen, had ik niet verwacht.”
Ze heeft bewondering voor de manier waarop de ouderen met de situatie zijn omgegaan. “Uiteraard heerste er boosheid, onbegrip en verdriet onder de bewoners. Toch waren het met name de mantelzorgers die zich grote zorgen maakten. De bewoners zelf reageerden overwegend rustig. Een beetje de houding van: als het moet, dan moet het maar.”

Sfeer
De sfeer in Geerestein is de afgelopen weken danig veranderd. Door de verhuizing van zóveel mensen en het vertrek van personeelsleden is dat volgens Van Straaten ook niet zo gek. “Het aantal activiteiten is sterk afgenomen en in het restaurant eten nu een stuk minder mensen. Kortom: het leven is er uit. Logisch dat mensen die nog in Geerestein werken of wonen daar moeite mee hebben, maar we doen ons best om het gezellig te houden. Zo hebben we één bewoonster, die alleen achtergebleven was op de verdieping waar ze woonde, verhuisd naar een kamer op een rijtje dat nog wel bewoond is. En we vieren Kerst zoals we dat al jaren doen, in een mooi versierde zaal en lekker eten. Alleen met wat minder mensen!”
De personeelsleden hebben het nog altijd moeilijk met de aankomende sluiting. Voor veel van hen is elders een baan gevonden. Zo werken veel medewerkers nu in het net geopende Waterpoort in Krimpen aan de Lek, het zorgcentrum waar ook veel bewoners van Geerestein naartoe zijn gegaan.

Van Straaten zelf kijkt met gemengde gevoelens terug op de afgelopen maanden. Het hele proces is redelijk soepel verlopen, daarover is ze wel tevreden. “Gezien alle ontwikkelingen rondom de Awbz is het best te begrijpen dat we met de intramurale zorg stoppen, maar ik vind het nog altijd ontzettend jammer dat dit alles is gebeurd.”
Ze voerde tientallen gesprekken, met bewoners, vrijwilligers en ook bewoners. De vraag was telkens weer: blijft Geerestein open? En inmiddels heeft zij daar een goed gevoel over. “Ik ben blij dat ik kan melden dat de 24-uurszorg voor de bewoners van de aanleunflats behouden blijft, net als de thuiszorg die we in het dorp leveren.”
Over het dienstencentrum en het restaurant zijn nog gesprekken gaande. “Alle betrokken partijen willen het dienstencentrum en het restaurant behouden, maar daarvoor moet wel het nodige voor worden afgesproken en geregeld. Maar zoals het er nu naar uitziet, is de kans reëel dat Geerestein behouden blijft voor Ouderkerk.”

Energie
Van Straaten vindt het jammer dat alles wat is opgebouwd in Geerestein voor een groot deel is afgebroken. “Dat is pijnlijk, vooral voor de medewerkers die er zoveel energie in hebben gestoken. Je beseft hierdoor wel hoe onzeker het leven eigenlijk is. Maar ik heb ook veel geleerd van dit alles. Bijvoorbeeld dat onze ouderen veel flexibeler zijn dan wij ‘jonkies’ denken. Laatst sprak ik een bewoner die is verhuisd naar een zorgcentrum met veel kleinere kamers. We maakten ons zorgen over haar. Nu blijkt dat ze het daar heerlijk heeft. ‘Alles is veel overzichtelijker’, vertelde ze me. En een rolstoel heeft ze niet nodig in haar kamer. Wij denken nog te vaak voor onze ouderen terwijl ze vaak prima in staat zijn om zelf aan te geven wat ze prettig vinden.”

Bron: Het Kontakt, 17 december 2013

Eerdere berichten over dit onderwerp:
In actie voor Geerestein (2 september 2013)
Ouderkerk wil heroverweging besluit Geerestein (30 augustus 2013)
Geerestein verder als dienstencentrum met woonfunctie? (22 augustus 2013)
Over de rooie (21 augustus 2013)
Vakbond: ‘Sluiting Geerestein is onnodig’ (20 augustus 2013)
PvdA bezorgd over sluiting zorgafdeling Geerestein (16 augustus 2013)