25 september 2014

Mijmeren op een kunstwerk

Een kunstwerk dat uitnodigt om te mijmeren over Gouderak, de rivier, de dijk, de tijd. Zo luidt de omschrijving van het kunstwerk dat wordt geplaatst op de Zellingwijk, bij de nog aan te leggen passantenhaven.

Het is een van de drie kunstobjecten die in de gemeente worden gerealiseerd, als afscheidscadeau van de gemeente Ouderkerk (die op 1 januari 2015 ophoudt te bestaan) aan de drie kernen Ouderkerk aan den IJssel, Lageweg en Gouderak. Eerder deze maand onthulde wethouder Theo Segers het mozaïekkunstwerk in de muziektent van Ouderkerk aan den IJssel, gemaakt door het kunstenaarscollectief Oog voor kunst.

Het Gouderakse kunstwerk is een ontwerp van Louky Scheltema uit Ouderkerk aan den IJssel en beeldend kunstenaar Ilse Breen uit Gouderak. Het verbeeldt de dijk, de rivier en de getijdenwerking ineen. Een houten bankje met uitzicht op de rivier is in het object geïntegreerd. Van bovenaf gezien heeft het de vorm van de Hollandsche IJssel bij Gouderak en het loopt af van hoog (1 meter) naar laag (10 centimeter). Uiterlijk eind oktober moet het klaar zijn.

Het Gouderakse kunstwerk van Louky Scheltema en Ilse Breen.

Bij Lageweg worden diverse objecten langs het schelpenpad geplaatst. Voor de uitvoering hiervan tekenen Louky Scheltema en Stella Speksnijder, beeldend kunstenaar/verhalenverteller bij het Zingende Paard te Lageweg. De oplevering hiervan is gepland vlak voor de herfstvakantie.

De commissie Welzijn van de gemeenteraad heeft met de ontwerpen ingestemd.