4 november 2014

Moet de veerverbinding Gouderak-Moordrecht blijven? PvdA zegt ja, VVD zegt nee

Moet de nieuwe gemeente Krimpenerwaard een veerverbinding in stand houden tussen Gouderak en Moordrecht? Ja, zegt de PvdA. Niet tot elke prijs, vindt de VVD. Het is een van de vele lokale kwesties die kiezers kunnen laten meespelen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 november.

De vijf bestaande gemeenten in de Krimpenerwaard worden op 1 januari samengevoegd tot één nieuwe, daarom zijn er verkiezingen. Alle politieke partijen vinden dat de voorzieningen zo goed mogelijk in stand gehouden moeten worden. Maar welke voorzieningen, is onderwerp van politieke keuzes.

De veerpont tussen Gouderak en Moordrecht heeft de laatste jaren veel passagiers verloren. In juli 2012 is een paar kilometer verderop een nieuwe brug geopend tussen Gouderak en Gouda. Sindsdien zet schipper Henk van Herk nog maar zo’n 100 auto’s per dag over. Dat waren er tot 2012 meer dan 500.

Kan de pont tussen Gouderak en Moordrecht in de vaart blijven?

Het veer is belangrijk voor beide dorpen, vindt de PvdA.

De veerdienst kampt nu met een jaarlijks exploitatietekort van 35.000 euro. De PvdA vindt dat de pont ook in de toekomst moet blijven varen. ‘Het veer is belangrijk voor beide dorpen’, aldus Arnold Boer van de PvdA. ‘Er is veel recreatieverkeer in de zomer. Er gaan nog steeds veel voetgangers en fietsers mee. Om de exploitatie overeind te houden heb je ook die 100 auto’s nodig, alleen een voetveer is niet voldoende.’

De VVD zet zich in voor de leefbaarheid van Gouderak, maar wil niet tot elke prijs het veer in de vaart houden, zo vertelt lijsttrekker Ria Boere. ‘Ik denk dat er ook andere mogelijkheden zijn en daar moet je op een creatieve manier naar kijken.’Boere wil eerst inzicht in de boeken en helderheid over wat er is gebeurd met een provinciale subsidie voor een nieuwe pont. Dat schip is alweer verkocht, maar waar het geld is gebleven, is voor de VVD niet helder.

Schipper Henk van Herk kan zich nauwelijks voorstellen dat de pont verdwijnt. ‘Dit veer is ouder dan jij en ik bij elkaar, dat moet je behouden.’ Van Herk zelf vaart al 29 jaar heen en weer. Ook voor hemzelf zou het eind van de veerdienst een slechte zaak zijn. ‘Ik ben 58, dus ik kom nooit meer aan de bak.’

(Bron: Omroep West, 4 november 2014

Bekijk de bijbehorende video:

Eerdere berichten over dit onderwerp:
Reddingsplan voor veerpont Gouderak? (13 juli 2014)
College moet huiswerk veerdienst Gouderak overdoen (16 mei 2014)
Vier toekomstscenario’s voor veerdienst Gouderak-Moordrecht (9 mei 2014)
Raad vindt motie over veer Gouderak ‘sympathiek’, maar steunt haar niet (7 februari 2014)
‘Onderzoek mogelijkheden om veerdienst te behouden’ (5 februari 2014)
‘Continuïteit veerdienst Gouderak-Moordrecht garanderen’ (17 januari 2014)
‘Pontje’ verdient steun van de gemeente (14 januari 2014)
Veerdienst nog niet uit de problemen (9 januari 2014)