4 november 2013

Nederlek bereidt raadsverkiezingen nieuwe gemeente voor

De gemeente Nederlek moet, als grootste van de K5-gemeenten, de gemeenteraadsverkiezingen van 19 november 2014 voorbereiden. Dat schrijft het kabinet in het wetsvoorstel voor een herindeling van de Krimpenerwaard dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Eerder was sprake van verkiezingen op 12 november 2014.

In het wetsvoorstel spreekt minister Ronald Plasterk (BZK) over ‘de gemeente Krimpenerwaard’, maar het is nog geen uitgemaakte zaak dat de fusiegemeente ook echt zo gaat heten. Daarover beslist de gemeenteraad van de nieuwe gemeente die gaat bestaan uit de huidige gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist. Die nieuwe gemeente gaat volgens het wetsvoorstel op 1 januari 2015 van start. In de K5 zijn dus geen gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2013, wanneer de rest van Nederland naar de stembus gaat.
In de Memorie van Toelichting schetst Plasterk nog eens de totstandkoming van het wetsvoorstel en de gevoeligheden hierover bij de betrokken gemeenten.

Het wetsvoorstel moet nu door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd. De Raad van State heeft al positief geadviseerd.