25 april 2014

Oasen betaalt verwijderen illegale afrit

Drinkwaterbedrijf Oasen betaalt het verwijderen van de afrit die de Gouderakse veefokker Arjan Pons zonder vergunning heeft aangelegd. Oasen wil de stoep gebruiken voor de aanleg van een nieuwe leiding voor de nieuwe Goudse woonwijk Westergouwe.

Pons en Oasen zijn overeengekomen dat Oasen de afrit mag gebruiken voor het transport van de delen van de stalen transportwaterleiding. Als het werk is afgerond zal Oasen volgens die overeenkomst de afrit verwijderen.

Dat heeft burgemeester John de Prieëlle meegedeeld in de gemeenteraad van Ouderkerk. De gemeente heeft Pons, die eerder zijn hoge, eveneens zonder vergunning geplaatste graansilo’s moest verwijderen, al aangeschreven dat hij zijn afrit moet verwijderen. Die aanschrijving blijft gewoon van kracht, degemeente staat buiten de overeenkomst tussen de ondernemer en Oasen.
Volgens De Prieëlle is iedereen gebaat bij deze oplossing. Zo hoeft Oasen nu geen nieuwe afrit aan te leggen en zijn er ook geen verkeersbewegingen van draaiende vrachtwagens nodig, omdat de illegale afrit recht tegenover de Gouderaksebrug ligt. Daarnaast blijft Ouderkerk nu een dure rechtzaak tegen Pons bespaard en is er zekerheid dat de afrit verdwijnt.

De illegale afrit die op kosten van Oasen straks wordt verwijderd.

Vooral de PvdA plaatste kritische kanttekeningen bij de deal van Oasen. Pikant detail is dat de gemeente Ouderkerk aandeelhouder is van Oasen en in die zin dus feitelijk meebetaalt aan de verwijdering van de afrit- waar ze eigenlijk Pons voor wil laten opdraaien. Volgens PvdA’er Jos Simons wringt het dat een semi-overheidsorganisatie als Oasen nu gebruik gaat maken van een stoep die zonder vergunning is aangelegd. Uiteindelijk wogen echter voor de PvdA ook de voordelen van een grotere verkeersveiligheid op tegen de principiële nadelen.

Oasen gaat op korte termijn aan de slag. Wanneer precies is afhankelijk van het broedseizoen in de polder.

PvdA: ‘Illegale afrit’ (Het Kontakt, 29 april 2014)
Oasen gebruikt ‘illegale’ stoep (AD Gouda, 28 april 2014)