6 juni 2014

Onzekerheid veer: 16 km reizen voor bevolkingsonderzoek

Omdat er onzekerheid is over de toekomst van het veer Gouderak-Moordrecht, moeten vrouwelijke inwoners van Gouderak eind 2014 weer naar Ouderkerk aan den IJssel voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dat schrijft het college aan de gemeenteraad. De raad had liever gezien dat Gouderakse vrouwen werden opgeroepen voor de onderzoeksbus die in Moordrecht staat.

Omdat er een kleine kans is dat de pont eind 2014 niet meer vaart, moeten Gouderakse vrouwen weer naar Ouderkerk aan den IJssel.

Volgens het college hanteert Bevolkingsonderzoek Zuid-West het criterium dat een locatie binnen 45 minuten met het openbaar vervoer bereikbaar moet zijn. ‘Wanneer de pont niet meer gebruikt kan worden, zal de reis tussen Gouderak en Moordrecht met het openbaar vervoer niet aan het vereiste voldoen. Er is daarom besloten om vrouwen uit Gouderak uit te nodigen voor de standplaats in Ouderkerk aan den IJssel, wat met de busverbinding binnen 45 minuten bereikbaar is’, schrijft het college.
Dit is overigens niet juist. Volgens de dienstregeling van Arriva kan omrijden met de bus via Gouda naar Moordrecht ook binnen drie kwartier.

In het collegeprogramma van Ouderkerk staat dat ernaar moet worden gestreefd het bevolkingsonderzoek in alle kernen te laten plaatsvinden. Eerder al bleek dat een bus in Gouderak geen haalbare kaart was.
De PvdA vindt het jammer dat inwoners van Gouderak nu weer naar Ouderkerk aan den IJssel moeten, een reis van 16 kilometer (heen en terug) – zeker omdat het allerminst zeker is dat de veerverbinding wordt beëindigd. Het college schrijft niets over de mogelijkheid om in Gouda het onderzoek te laten doen.