8 november 2013

Ponsstar verliest kort geding over gedwongen verkoop

Veefokker Arjan Pons uit Gouderak heeft een kort geding verloren bij de rechtbank in Den Haag tegen de executieverkoop van zijn stallen. De gemeente Ouderkerk wilde zijn onroerend goed veilen omdat Pons de rekening voor de verwijdering van enkele silo’s op zijn erf niet heeft betaald.

Met een kort geding bij de rechtbank probeerde Ponsstar, het bedrijf van de veefokker, vorige week de verkoop te voorkomen. Vrijdag stelde de kort gedingrechter de ondernemer in het ongelijk.

De verwijdering van de silo’s kostte de gemeente ongeveer dertigduizend euro. Pons had de gemeente Ouderkerk tijdens de zitting vorige week een van zijn fokkoeien als onderpand aangeboden. Het beest zou zeker vijftigduizend euro waard zijn.
De gemeente weigerde dat aanbod. Ook de kortgedingrechter vindt dat de veefokker hiermee de gemeente onvoldoende tegemoet komt. Hij had de fokkoe zelf kunnen verkopen en daarmee de rekening contant kunnen betalen, aldus de rechter.

De gemeente liet vorig jaar april enkele silo’s van het erf van Pons aan het Middelblok in Gouderak verwijderen, omdat de plaatsing in strijd was met het bestemmingsplan. Volgens de veefokker is bij die actie van de gemeente schade aan zijn bedrijf veroorzaakt. Het dak werd vernield, de stroom viel uit, waardoor ook waardevolle embryo’s van zijn fokvee verloren gingen. Die embryo’s zouden alleen al enkele tonnen waard zijn.
Vanwege die schade voelde Pons er niets voor om de kosten voor de verwijdering van de silo’s te vergoeden. De rechter meent echter dat Pons zijn beschuldigingen over de beschadiging van zijn bedrijf onvoldoende heeft onderbouwd.

Ponsstar is ook veroordeeld tot het betalen van de kosten van het kort geding, schrijft de gemeente Ouderkerk in haar persbericht.

Tot een executieveiling komt het waarschijnlijk niet. Volgens het AD Gouda heeft Pons geld bij de notaris gedeponeerd om zijn rekening aan de gemeente te voldoen.

Bron: Het Kontakt, 8 november 2013

Boer Pons verliest strijd om graansilo (AD Gouda, 9 november 2013)
Gemeente doet niet mee aan  koehandel in silo-soap
(31 oktober 2013)