20 november 2014

PvdA: 3 zetels in de nieuwe gemeenteraad

De PvdA krijgt drie van de 31 zetels in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. De voorlopige uitslag van de verkiezing werd woensdagavond bekendgemaakt in gebouw Amicitia in Lekkerkerk. Grote winnaar is de lokale partij VGBK, zij komt op zeven zetels.

Uitslagenlijstje van de eerste gemeenteraadsverkiezingen van Krimpenerwaard.

Uitslagenlijstje van de eerste gemeenteraadsverkiezing van Krimpenerwaard.

Tot het laatste moment spande het erom of de PvdA vier of drie zetels zou krijgen. Op grond van een lijstverbinding tussen de christelijke partijen ging die vierde restzetel helaas naar het CDA. PvdA-lijsttrekker Rob Geleijnse: ‘Daar baal ik van, we haalden meer stemmen dan het CDA en dan is zuur dat je toch kleiner wordt. Maar ik ben ongelooflijk trots op het team mensen dat geweldig campagne heeft gevoerd. Daar heeft het in ieder geval niet aan gelegen.’
Rob Geleijnse was de eerste die VGBK-voorman Willem Schoof feliciteerde met de overwinning. Ook de SGP mag als winnaar worden aangemerkt; deze partij krijgt vijf zetels in de nieuwe raad en is daarmee de tweede partij.

Aan het begin van de uitslagenavond leek het er even op dat de PvdA vijf zetels zou halen; maar naarmate meer uitslagen van de 32 stemlokalen binnendruppelden daalde dit tot uiteindelijk drie.

De definitieve verkiezingsuitslag wordt vrijdagochtend om 10 uur bekendgemaakt. Dan wordt ook bekend hoe de stemmen over alle kandidaten zijn verdeeld en wie met voorkeurstemmen in de raad zijn gekozen.

De zetelverdeling volgens deze voorlopige uitslag:
zetelverdeling545
(Bron: Omroep West)

Alle voorlopige uitslagen (uitgesplitst naar gemeente, stembureau, partij en kandidaat)
Uitslagen per dorpskern (grafieken)

VGBK grote winnaar gemeenteraadsverkiezing Krimpenerwaard (Het Kontakt, 20 november 2014)
VGBK grote winnaar (AD Gouda, 20 november 2014)
Amicitia kraait victorie (AD Rotterdam Oost, 20 november 2014)
Wij-gevoel is nog ver te zoeken (AD Rotterdam Oost, 20 november 2014)

Aan het begin van de avond zag het er nog zonnig uit voor de PvdA.

Aan het begin van de avond zag het er nog zonnig uit voor de PvdA.