13 juli 2014

Reddingsplan voor veerpont Gouderak?

Gert Bouter, de pontbaas die het veer tussen Gouderak en Moordrecht jarenlang in de vaart hield, heeft bij de gemeente Ouderkerk een plan ingediend om het veer van de ondergang te redden. De gemeente heeft er echter nog niet op gereageerd, laat hij via het AD weten.

Als de gemeente serieus met hem in gesprek wil, is er morgen een oplossing, zegt Bouter in het krantenartikel. ‘Maar het lijkt wel alsof ze verstoppertje speelt.’
Op 19 juni schreef wethouder Theo Segers aan de commissie VROM van de Ouderkerkse gemeenteraad, dat de gemeente op 27 mei een voorstel voor een tijdelijke exploitatie van de familie Bouter had ontvangen. ‘Dit voorstel wordt meegenomen bij de overwegingen in het geval de veerdienst mocht stoppen’, aldus het college.

Kan de pont tussen Gouderak en Moordrecht in de vaart blijven?

In mei veegde de commissie een brief van het college waarin het vier toekomstscenario’s voor het veer had geschetst, van tafel. Het college moest zijn huiswerk overdoen, was de boodschap toen. Dat resulteerde onder meer in het gesprek met de familie Bouter.

Het standpunt van de PvdA is altijd geweest dat er in de toekomst ten minste een voet-/fietsverbinding tussen Gouderak en Moordrecht moet blijven en dat er geen gat mag vallen tussen het beëindigen van de veerdienst door de huidige exploitant en het vinden van een nieuwe exploitant. Alle mogelijkheden die bijdragen aan het voortbestaan van het veer moeten door het college zeer serieus worden genomen. ‘Verstoppertje spelen’, zoals Gert Bouter het in de krant noemt, past niet in dat beeld.

Het veer tussen Gouderak en Moordrecht is in zwaar weer terechtgekomen na de komst van de Zuidwestelijke Randweg. Het verloor daardoor veel klanten. De veerexploitant had in 2011 nog een nieuwe pont aangeschaft, maar verkocht die al na amper twee jaar. Ook de vaartijden van het veer zijn drastisch ingekort.

Reddingsplan voor veer (AD Gouda, 12 juli 2014)

Eerdere berichten over dit onderwerp:
College moet huiswerk veerdienst Gouderak overdoen (16 mei 2014)
Vier toekomstscenario’s voor veerdienst Gouderak-Moordrecht (9 mei 2014)
Raad vindt motie over veer Gouderak ‘sympathiek’, maar steunt haar niet (7 februari 2014)
‘Onderzoek mogelijkheden om veerdienst te behouden’ (5 februari 2014)
‘Continuïteit veerdienst Gouderak-Moordrecht garanderen’ (17 januari 2014)
‘Pontje’ verdient steun van de gemeente (14 januari 2014)
Veerdienst nog niet uit de problemen (9 januari 2014)