10 februari 2014

Verzorgings- en verpleegdeel Geerestein vanaf zaterdag dicht

Met ingang van komend weekend gaan de verzorgings- en verpleegappartementen van Geerestein dicht. Dan zijn alle bewoners verhuisd. Wel blijven voor de bewoners van de 67 aanleunwoningen 24-uurszorg en een activiteitenruimte behouden.

Zorgpartners Midden-Holland en de gemeente Ouderkerk hebben de afgelopen tijd samen onderzocht welke toekomstmogelijkheden Geerestein heeft en welke functies behouden kunnen blijven. Zorgpartners heeft geconcludeerd dat een verbouwing van de verzorgings- en verpleegappartementen financieel geen haalbaar alternatief is.

Bewoners van de aanleunwoningen hadden in het verleden baat bij de aanwezigheid van verpleging en verzorging. De sluiting hiervan veroorzaakte verontwaardigde reacties in Ouderkerk aan den IJssel. Wethouder Theo Segers (ChristenUnie) zegt nu begrip te hebben voor de afweging om het verzorg- en verpleegdeel niet te verbouwen. Hij zegt te streven naar het voortzetten van de voorzieningen die de aanleunwoningen aantrekkelijk houden. Het bieden van zorg, het organiseren van activiteiten en het verzorgen van een maaltijdenservice zijn drie functies die hij daarbij in gedachten heeft.

Het handhaven van het dienstencentrum in huidige vorm is niet te realiseren, omdat er een vermindering heeft plaatsgevonden van het aantal bewoners, stelt de gemeente in een persbericht. Om leegstand van ruimten te voorkomen, worden de huidige activiteiten voor bewoners voortgezet in een activiteitenruimte. Deze ruimte fungeert tevens als ontmoetingsplaats.
In samenwerking met stichting Welzijn Ouderkerk Nederlek wordt nu gekeken naar de invulling van de activiteitenruimte. Tot het moment dat de nieuwe ruimte in gebruik genomen wordt, blijft het huidige dienstencentrum gehandhaafd, inclusief maaltijden en activiteiten.

Geerestein nu al dicht (AD Rotterdam Oost, 11 februari 2014)

Eerdere berichten over dit onderwerp:
Kans reëel dat Geerestein behouden blijft (17 december 2013)
In actie voor Geerestein (2 september 2013)
Ouderkerk wil heroverweging besluit Geerestein (30 augustus 2013)
Geerestein verder als dienstencentrum met woonfunctie? (22 augustus 2013)
Over de rooie (21 augustus 2013)
Vakbond: ‘Sluiting Geerestein is onnodig’ (20 augustus 2013)
PvdA bezorgd over sluiting zorgafdeling Geerestein (16 augustus 2013)